1. Käytä mielikuvitusta, mutta valitse kuitenkin taitojasi vastaava haaste. Päätä jo etukäteen, että onnistut.
2. Jos sinulla ei ole tiedossa hyväksi havaittua piparkakkutalon leipomiseen sopivaa piparitaikinaohjetta, voit hyvällä omatunnolla käyttää valmistaikinaa. Ne toimivat tarkoituksessa takuuvarmasti. Esimerkiksi Myllyn Parhaan piparitaikina ei leviä paistettaessa.
Valmistusohje hyvään piparkakkutalotaikinaan löytyy esimerkiksi
Kotiliedeltä.
3. Hanki kaikki raaka-aineet valmiiksi. Tarvitset siis piparitaikinaa ja ainekset pikeeriin. Tarvitset myös karkit ja herkut koristelua varten. Älä unohda ikkunoita. Jos haluat värikkäät ikkunat, esimerkiksi tikkareita murskaamalla saat seosta, jolla voit täyttää ikkuna-aukot ja paistaa kauniiksi läpikuultaviksi lasi-ikkunoiksi. Ikkunoina voit käyttää myös liivatelehtiä.
4. Hanki kaavat mieleisiisi taloihin. Erilaisia kaavoja on netti pullollaan - muista myös ulkolaiset leivontasivustot. Jos olet aloittelija, kannattaa alkuun valita yksinkertainen malli. Itse aloitin joskus piirtämällä kaavat maitopurkista. Myös kaupoissa myydään valmiita piparitalomuotteja.
5. Jos teet kerralla useamman talon (sarjatyönä saat monta taloa pienellä vaivalla vaikkapa lahjaksi sukulaisille), varaudu siihen, että rakennat piparitaloja parina iltana. Ensimmäisenä iltana paistat osat. Itse kaulin taikinan jo valmiiksi leivinpaperin päällä. Sitten leikkaan osat ja irroitan ylimääräisen taikinan osien ympäriltä. Näin talon osat pysyvät hyvin muodossaan eikä tarvitse pelätä, että ne repeilevät siirtelyvaiheessa. Jos haluat värikkäät ikkunat, muista ripotella murskattua karkkia ikkuna-aukkoihin ennen paistoa. Kokeilemalla selviää, mitkä karkit toimivat parhaiten. Itse olen käyttänyt erilaisia kovia hedelmäkarkkeja ja hedelmäaakkosia.
6. Toisena iltana tarvitset pikeeriä. Pikeeri on tomusokerin ja valkuaisen seosta, jota voit maustaa ja värjätä mielesi mukaan. Yksinkertainen ohje pikeerin valmistukseen on: 1 munanvalkuainen, puoli paketillista tomusokeria (Dansukker) ja muutama tippa sitruunanmehua. Tällä ohjeella koristelet ainakin kolme pienehköä taloa. Jos haluat tummaa pikeeriä, käytä pikeerin valmistuksessa kaakaojauhetta ja lisää halutessasi esimerkiksi mustaa elintarvikeväriä. Ääriviivoihin tarvitset hieman paksumpaa pikeeriä ja pipariosien värjäämisessä, eli "pinnoittamisessa" pikeerin tulee olla löysempää. Sitruunamehun ja tomusokerin määrällä säätelet pikeerin paksuutta. Säilytä pikeeriä ilmatiiviisti jääkaapissa, jolloin se säilyy käyttökelpoisena viikon verran.
7. Piparitalon osat kannattaa koristella ennen osien yhteenliimaamista. Koristele valmiit ja jäähtyneet osat pikeerillä, karkeilla, nonparelleilla tai vaikka kekseillä mielesi mukaan. Liivatelehti-ikkunat kiinnitetään tässä vaiheessa. Anna koristeluiden jähmettyä rauhassa. Tähän menee n. tunti.
8. Päätä, haluatko kasata talon sulalla sokerilla vai pikeerillä. Kuuma sokeri on polttavaa ja lasten kanssa varsinkin haasteellista askarrella. Toisaalta, saat talon nopeasti kasaan kun sula sokeri jähmettyy hetkessä. Talon liitoskohdista pilkistävä tumma sokeri tosin alkaa ajan kanssa paistaa pikeerikoristelun läpi.
Jos päädyt kuumaan sokeriin, se kannattaa kuumentaa paistinpannulla, jotta osat on helppo dipata kuumaan sokeriin. Sokeri on valmista kiinnitykseen, kun se on siirappimaista. Mieti etukäteen, missä järjestyksessä liimaat osat, sillä kokamamisvaiheessa ei ole enää aikaa miettiä - ole nopea, mutta varovainen.
Jos valitset pikeeriin, huomioi, että pikeerin tulee olla paksuhkoa, jotta se jaksaa pitää talon osia pystyssä. Käytä liimaamisvaiheessa apuna vaikkapa täyttä maitopurkkia; laita talojen päädyt nojaamaan purkkia vasten ku liimaat seiniä kiinni. Anna yhteenliimattujen osien kuivua välissä.
Älä hermostu. Yritä uudelleen. Ja ehkä vielä uudelleen.
9. Lopulta sinulla on valmiina hieno juuri sinun näköisesi piparkakkutalo. Voit halutessasi vielä ripotella talon päälle siivilän läpi tomusokeria ja laittaa led-tuikun talon sisälle tuomaan tunnelmaa.
Näihin piparitaloihin hain kaavat kakkusankarin
blogista.