maanantai 21. joulukuuta 2015

Suklainen appelsiinijuustokakku

Yummy!

Poimi talteen moneen eri tilanteeseen sopiva ja helposti muunneltavissa oleva kakkuresepti.
Käytä täytteessä vaikka marjoja vedä päälle perinteinen mehuhyytelö, mutta älä missään nimessä muuta pohjaa. Sillä se on mutakakku!

Tämä kakku on tehty pieneen n. 15 cm:n irtopohjavuokaan. Kaksinkertaistamalla ohjeen saat herkullisen kakun isollekin jengille. 


Ohje

Mutakakkupohja

100 g tummaa suklaata
100 voita
100 g sokeria
2 munaa
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 dl vehnäjauhoja

Sulata voi ja suklaa vesihauteessa. Vatkaa munat ja sokeri hyvin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muna-sokerivaahtoon varovasti. Kaada lopuksi voi-suklaaseos seokseen. Paista 200 asteessa n. 15 min. Jos haluat syödä kakun mutaisena, vähennä paistoaikaa. Tässä versiossa kakun kuuluu olla hieman kiinteämpää.

Jäähdytä kakku ja aseta kakun ympärille irtopohjavuokaan reunakalvot (ei välttämätön).

Tuorejuustoseos

2 dl vispikermaa
200 g appelsiinituorejuustoa
1/2 dl tomusokeria
1/2 dl appelsiinituoremehua
1 1/2 tl appelsiinin kuoriraastetta
4 liivatelehteä

Vatkaa kerma. Sekoita tuorejuusto, tomusokeri ja appelsiinin kuoriraaste. Lisää kylmässä vedessä liotetut ja appelsiininmehussa kuumennetut liivatteet ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon. Lisää lopuksi vatkattu kerma.

Kaada tuorejuustoseos mutakakun päälle ja hyydytä kakku jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään. Koristele kakku haluamallasi tavalla, esimerkiksi suklaaganachella.

Suklaakuorrute

1 dl vispikermaa
100 g suklaata

Kuumenna kerma ja lisää pieneksi rouhittu suklaa. Sekoittele tasaiseksi massaksi ja jäähdytä. Kaada seos kuitenkin vielä juoksevana kakun päälle. Lisää kakun päälle haluamiasi hömpsyttimiä.

Spelttipiparit

Vaihtelu virkistää ja nälkä kasvaa syödessä. Tänä vuonna olen jo nyt jotenkin niin kyllästynyt peruspipareihin, että oli pakko saada vähän vaihtelua ja päätin tehdä pitkästä aikaa spelttipipareita. Ajattelin, että onhan ne terveellisempiäkin. Kunnes sekunninsadasosassa tajusin mitä ne piparin muut raaka-aineet olikaan - ja pipari kun pipari, niin se leivotaan kyllä voihin! No, speltti sisältää normivehnää enemmän proteiinia ja kuituja, joten TERVEELLISTÄ.

Juustojen kanssa - avot!



Tässä Spelttipipareiden ohje Maku.fi-sivustolta napattuna.

2 munaa
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
75 g voita huoneenlämpöisenä
1 tl siirappia
3 tl piparkakkumaustetta (tai neilikkaa, pomeranssia, inkivääriä, kanelia erikseen)
2 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
6 dl spelttijauhoja

Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää pehmeä rasva seokseen. Lisää sirappi ja kuivat aineet spelttijauhoja lukuunottamatta. Lisää spelttijauhot vähitellen mukaan. Anna taikinan seistä jääkaapissa tunnin verran ja leivo pipareiksi. Paista 200 asteessa n. 8 minuuttia. Ana kuivua huoneenlämmössä noin vuorokausi.

PS. Itse tykkään vielä ennen paistoa sivellä pipareille hiuka maitoa ja ripotella sokeria.

Seuraavaksi testiin sitten ruispiparit - saapa nähdä kasvaako se nälkä oikeasti syödessä vai meneekö kokeilu ensi jouluun asti!

Transformers kakku - Transformers cake

Siskonpoikani täytti neljä vuotta. Hän on huima Transformers-fani ja totta kai kakun piti noudattaa kyseistä teemaa. Autobotit, desepticonit (joita muuten olin tähän asti luullut resepticoneiksi - en tiedä kumpi on luullut väärin, minä vai poikani) ja muut Optimus primet olivat kaikki ehdolla hetken aikaa, kunnes yhteisymmärryksessä päädyimme Bumblebee-aiheeseen.

Kakun koostumus: vaalea kakkupohja, kostutus appelsiinimehulla. Täytteinä hopeatoffee- ja appelsiinimousset. Camaro on sisältä riisimuromassaa.

Grattis Miomaisteri! ❤️


Hobitin kolo - Bag End gingerbread house

Jokavuotinen piparishow on käynnistynyt meidän perheessä! Muistanet aiempien vuosien Tuhkimon vaunut ja piparikylät viinilaseissa.. Oma mielikuvitus kun on vielä hakusessa, niin tänä vuonna tein, kuten lupasin, pojalleni hobitin kolon jo marraskuussa. "Vähän niinku pois alta, että ehdin vielä väkertämään muutakin!" 

Mutta ihan hienohan siitä tuli. Oikein tarumainen.



PS. Jos säkin tykkäsit, voit käydä äänestämässä tätä teosta Kotivinkin piparkakkutalokilpailussa.

Vinkkejä piparkakkutalon leipomiseen

1. Käytä mielikuvitusta, mutta valitse kuitenkin taitojasi vastaava haaste. Päätä jo etukäteen, että onnistut.

2. Jos sinulla ei ole tiedossa hyväksi havaittua piparkakkutalon leipomiseen sopivaa piparitaikinaohjetta, voit hyvällä omatunnolla käyttää valmistaikinaa. Ne toimivat tarkoituksessa takuuvarmasti. Esimerkiksi Myllyn Parhaan piparitaikina ei leviä paistettaessa.
Valmistusohje hyvään piparkakkutalotaikinaan löytyy esimerkiksi Kotiliedeltä.

3. Hanki kaikki raaka-aineet valmiiksi. Tarvitset siis piparitaikinaa ja ainekset pikeeriin. Tarvitset myös karkit ja herkut koristelua varten. Älä unohda ikkunoita. Jos haluat värikkäät ikkunat, esimerkiksi tikkareita murskaamalla saat seosta, jolla voit täyttää ikkuna-aukot ja paistaa kauniiksi läpikuultaviksi lasi-ikkunoiksi. Ikkunoina voit käyttää myös liivatelehtiä. 

4. Hanki kaavat mieleisiisi taloihin. Erilaisia kaavoja on netti pullollaan - muista myös ulkolaiset leivontasivustot. Jos olet aloittelija, kannattaa alkuun valita yksinkertainen malli. Itse aloitin joskus piirtämällä kaavat maitopurkista. Myös kaupoissa myydään valmiita piparitalomuotteja. 

5. Jos teet kerralla useamman talon (sarjatyönä saat monta taloa pienellä vaivalla vaikkapa lahjaksi sukulaisille), varaudu siihen, että rakennat piparitaloja parina iltana. Ensimmäisenä iltana paistat osat. Itse kaulin taikinan jo valmiiksi leivinpaperin päällä. Sitten leikkaan osat ja irroitan ylimääräisen taikinan osien ympäriltä. Näin talon osat pysyvät hyvin muodossaan eikä tarvitse pelätä, että ne repeilevät siirtelyvaiheessa. Jos haluat värikkäät ikkunat, muista ripotella murskattua karkkia ikkuna-aukkoihin ennen paistoa. Kokeilemalla selviää, mitkä karkit toimivat parhaiten. Itse olen käyttänyt erilaisia kovia hedelmäkarkkeja ja hedelmäaakkosia. 

 6. Toisena iltana tarvitset pikeeriä. Pikeeri on tomusokerin ja valkuaisen seosta, jota voit maustaa ja värjätä mielesi mukaan. Yksinkertainen ohje pikeerin valmistukseen on: 1 munanvalkuainen, puoli paketillista tomusokeria (Dansukker) ja muutama tippa sitruunanmehua. Tällä ohjeella koristelet ainakin kolme pienehköä taloa. Jos haluat tummaa pikeeriä, käytä pikeerin valmistuksessa kaakaojauhetta ja lisää halutessasi esimerkiksi mustaa elintarvikeväriä. Ääriviivoihin tarvitset hieman paksumpaa pikeeriä ja pipariosien värjäämisessä, eli "pinnoittamisessa" pikeerin tulee olla löysempää. Sitruunamehun ja tomusokerin määrällä säätelet pikeerin paksuutta. Säilytä pikeeriä ilmatiiviisti jääkaapissa, jolloin se säilyy käyttökelpoisena viikon verran. 

7. Piparitalon osat kannattaa koristella ennen osien yhteenliimaamista. Koristele valmiit ja jäähtyneet osat pikeerillä, karkeilla, nonparelleilla tai vaikka kekseillä mielesi mukaan. Liivatelehti-ikkunat kiinnitetään tässä vaiheessa. Anna koristeluiden jähmettyä rauhassa. Tähän menee n. tunti.

8. Päätä, haluatko kasata talon sulalla sokerilla vai pikeerillä. Kuuma sokeri on polttavaa ja lasten kanssa varsinkin haasteellista askarrella. Toisaalta, saat talon nopeasti kasaan kun sula sokeri jähmettyy hetkessä. Talon liitoskohdista pilkistävä tumma sokeri tosin alkaa ajan kanssa paistaa pikeerikoristelun läpi.

Jos päädyt kuumaan sokeriin, se kannattaa kuumentaa paistinpannulla, jotta osat on helppo dipata kuumaan sokeriin. Sokeri on valmista kiinnitykseen, kun se on siirappimaista. Mieti etukäteen, missä järjestyksessä liimaat osat, sillä kokamamisvaiheessa ei ole enää aikaa miettiä - ole nopea, mutta varovainen.

 Jos valitset pikeeriin, huomioi, että pikeerin tulee olla paksuhkoa, jotta se jaksaa pitää talon osia pystyssä. Käytä liimaamisvaiheessa apuna vaikkapa täyttä maitopurkkia; laita talojen päädyt nojaamaan purkkia vasten ku liimaat seiniä kiinni. Anna yhteenliimattujen osien kuivua välissä.
Älä hermostu. Yritä uudelleen. Ja ehkä vielä uudelleen.

9. Lopulta sinulla on valmiina hieno juuri sinun näköisesi piparkakkutalo. Voit halutessasi vielä ripotella talon päälle siivilän läpi tomusokeria ja laittaa led-tuikun talon sisälle tuomaan tunnelmaa.








Näihin piparitaloihin hain kaavat kakkusankarin blogista.


Piparilinna - Gingerbread castle

Tiukkapipo-mutsi antaa välillä lastenkin hullutella keittiössä - hallitusti!

Tämä herkkulinna syntyi kaikenlisäksi vielä siten, että otettiin pakkasesta valmistaikina ja alettiin hommiin. Avattiin herkkukaappi ja huomattiin, että kaupassa ei todellakaan tarvitse käydä. Linnan kaikki herkut "räävittiin kasaan" siis olemassa olevasta namivarastosta!!! Hävettää.


Hienon hallitusti kontrolloidun yhteistyön tulos.

Vanhan ajan korinttikakku

Tämäkin on yksi niistä ohjeista, jonka olen saanut mummoltani joskus vuosia sitten. Korinttikakku muuntuu kyllä meidän perheessämme usein rusinakakuksi, koska ne ilmeisesti sattuvat herkemmin silmään kaupan hyllyltä (varsinkin, jos pistää miehen asialle). Joka tapauksessa, tämä on yksi niistä kahvikakuista (inhoan sanaa kuivakakku), joka meillä pitää olla joulupöydässä, ja joka ehkä sitten mahdollisesti kuitenkin jää puoliksi syömättä. Ei sen takia, ettei olisi hyvää, vaan sen takia, että suosiosta on taistelemassa kuumamaitokakku (aka maustekakku) ja taatelikakku. Työnnetään sukulaisille!



Ohje Vanhan ajan korinttikakulle

200 g voita 
2 dl sokeria
2 munaa
1 appelsiinin kuori raastettuna 
3 dl korintteja (tai rusinoita)
4 dl vehnäjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
3/4 dl kermaa tai maitoa 

Hiero voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen ja appelsiininkuori. Huuhdo korintit lämpimällä vedellä ja kuivaa ne talouspaperiin painellen. Lisää ne taikinaan, samoin jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe, Sekoita kerma lopuksi taikinaan. Pane sakea taikina hyvin voideltuun vuokaan ja uunin alaosaan. Paista 150 asteessa 1 1/2 tuntia. Säilytä viikko ja leikkaa vasta sitten paloiksi. 

Piispan kakku

Nyt! Jos ikinä olet kuullutkaan tästä kakusta, niin vinkkaa mulle sen alkuperästä! Meillä tämä kakku kulkee suvussa ja saattaa olla peräisin jostain muualtakin kuin Suomesta, mutta tarkempaa tietoa ei ole. Oikea valmistusohjekin uupuu, mutta itse olen tehnyt sen näin:

Vatkaan munat ja sokerin. Lisään joukkoon sulatetun margariinin ja jauhot vuorotellen. Paistan 175 asteessa puolisen tuntia. Valutan jäähtyneen kakun päälle löysähkön tomusokeri-vesikuorrutuksen.

Raaka-aineet

3 munaa
170 g sokeria
200 g margariinia
150 g vehnäjauhoja


Ei uskoisi, että ihan vain muutamalla raaka-aineella tulee näin hyvää!