sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Piparkakkulinnunpöntöt myyjäistuotteina

Myyjäispiparitaloiksi päätyivät tänä vuonna Kotivinkin kaavoilla tehdyt piparkakkulinnunpöntöt. Tein näitä sekä kasiluokkalaisen poikani isänpäivämarkkinoille että kolmasluokkalaisen tyttöni joulumyyjäisiin. Koristelin pöntöt Suomi 100-teemaan sopivasti sinivalkoisilla marengeilla ja ranskanpastilleilla. Hinnaksi pöntöille laitoin hyvällä omatunnolla 12-15 euroa ja kaikki menivät kaupaksi.


Myyjäistaloissa käytän yleensä valmiita piparitaikinoita. Tällä kertaa minulla oli käytössä Lidlin oma piparitaikina, jolla tein sekä katot että linnunpönttöjen takaosat. Tasaisiin katon osiin Lidlin taikina oli täydellistä, kuten jo viime vuodestakin muistelin. Taikinaa oli helppo käsitellä ja osat pysyivät paistettaessa muodossaan. Ongelma muodostui kuitenkin siinä vaiheessa kun siirsin takaosat uunista tultua viinipullon päälle asettumaan pyöreään muotoonsa - taikina alkoi halkeilemaan välittömästi! Kokeilin eri paistoaikoja ja lämpötiloja, mutta tulin kymmenennen pöntön takaosan kohdalla siihen lopputulokseen, että vian täytyy olla taikinassa. Päätin tehdä linnunpöntön etuosat toisesta taikinasta. Muistelin, että Sunnuntain piparitaikina paisuu hieman uunissa ja Myllyn parhaan taikinat olivat vähissä, joten päädyin kaupassa S-ryhmän omaan taikinaan. S-ryhmän taikina käyttäytyi paistettaessa hyvin, ei levinnyt eikä paisunut muodostaan ja osat asettuivat paiston jälkeen pullon päälle huomattavasti paremmin. Huh, suurin osa linnunpönttöjen etuosista sai kuin saikin sileän pinnan.


Kuorrutin pöntöt pikeerillä ja koristelin sinivalkoisilla marengeilla, ranskanpastilleilla ja värikkäillä sokereilla, ja lopuksi vielä siivilöin päälle ohuen kerroksen tomusokeria Yllättävän hyin sujui juuri ja juuri 10 talon sarjatyö pienessä keittiössäni, kun sen riittävän hyvin suunnitteli. Kaikki työtasot ja pellit olivat kyllä käytössä parin päivän ajan, mutta hyvillä hermoilla, hyvillä hermoilla...........


Muita hyviä leivonnaisia myyjäisiin ovat muuten wilhelmiinakeksit ja marengit. Wilhelmiinat menevät aina kaupaksi ja tänä vuonna oma kasiluokkalaiseni leipoi ne itse luokkansa hyväksi isänpäivämyyjäisiin. Ylijääneistä valkuaisista tein sinivalkoisia marenkeja ja marenkitikkareita. Lisäksi teimme vielä tuplasuklaacookieita ja kauppasimme jäähilejuomaa koneesta, jonka mieheni toi töistä myyjäispäivää varten. 



Tästä vielä takataskuun parin vuoden takaiset simppelit piparkakkutalon leivontavinkit, näitä tulee aina itsekin lueskeltua kun meinaa usko loppua! Tärkeintä taitaa olla se, että valitsee taitojaan vastaavan projektin. Itselläni ainakin joulun alusaika on ohjelmoitu muuhunkin kuin Uspenskin katedraalin mallintamiseen. Tsemppiä rakennelmiin!


sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Tarina isänpäiväkakusta

Jokaisen kakun takana on aina tarina. Tällä kertaa isänpäiväkakun tarina sai alkunsa, kun olimme mieheni kanssa syyslomareissulla Wienissä. 

Kävimme, totta kai, maistamassa aitoa Sacherkakkua Hotelli Sacherissa. Enpä muuten ole ennen jonottanut kahvilaan! Täytyy sanoa, että kokemus oli lopulta odottamisen arvoista. Sacherkakku itsessään oli hiukan kuivempi kuin etukäteen olin toivonut, ja pala oli hiukan liian suuri omaan makuuni, mutta tunnelma kahvilassa oli juuri niin ihana kuin kuvittelinkin. Hintataso oli aika "suolainen", mutta jos Wienissä käydessään ei poikkea Sacherille, niin paljon jää kokematta.


Toinen upea ja perinteikäs keskieuroopppalainen kahvila on Café Central, jossa myös kävimme nuuhkimassa nostalgista kahvilatunnelmaa. Minun oli saatava maistaa wieniläistä omenastruudelia ja mieheni valitsi vitriinistä houkuttelevan näköisen salted peanut caramel-leivoksen. Molemmat herkut olivat aivan täydellisiä höyryävän cappuccinon ja klassisen pianonsoiton siivittämänä. Tähän kivaan hetkeen halusin myöhemmin palata isänpäiväkakkua suunnitellessani.


Isänpäivän alla yritin sitten muistella leivoksen makua ja jäljittelin sitä parhaani mukaan. Tein kakkuun vaalean kääretorttupohjan, jonka päälle hyydytin kinuskin makuisen pehmeän moussen. Ripottelin suolapähkinöitä päälle, ja kinuskikastiketta vielä moussen päälle ja valutin pakkasten kautta päälle vielä suklaaganachea. Käytin tässä kakussa valmista Ohoj-kinuskikastiketta, mutta ensi kerralla aion testata karamellisoitua kondensoitua maitoa - veikkaaan, että sopii vielä paremmin kakkuun.

Lopputulos oli oikein maukas ja erityisen tyytyväinen olen pehmeän pohjan ja moussemaisen täytteen yhdistelmään, ne antoivat kakkuun leivosmaisen suutuntuman. Kakku kelpasi meidän perheen isänpäiväjuhlintaan loistavasti ja mies vakuutti, että kakku oli parempaa kuin alkuperäinen. Uskoisikohan tuota! 😜😜


Helppo suolapähkinä-kinuskikakku
n. 17-senttiseen vuokaan

Pohja:
muotoon leikattu kääretorttupohja

Täyte:
2,5 dl vispikermaa
250 g mascarponejuustoa
150 g ranskankermaa
2 dl valmista kinuskikastiketta
1 tl vaniljauutetta
1 rkl vettä
5 liivatelehteä
(n. 1/2 dl kinuskikastiketta moussen täytteeksi)

Päälle:
200 g suolapähkinöitä
1 dl kinuskikastiketta

Suklaaganache:
150 g tummaa suklaata
1,5 dl kuohukermaa

1. Aseta pohja irtopohjavuoan pohjalle,
2. Laita liivatelehdet likoamaan.
3. Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi.
4. Sekoita toisessa kulhossa keskenään juusto, ranskankerma ja kinuskikastike. Mausta seos halutessasi vaniljauutteella.
5. Liuota liivatelehdet kuumaan veteen ja kaada seos ohuena nauhana hetken huoneenlämmössä levänneeseen juustotäytteeseen samalla sekoittaen.
6. Nostele kermavaahto viimeisenä seokseen.
7. Kaada täytteestä noin puolet pohjan päälle ja valuta hieman kinuskikastiketta täytteeseen. Kaada loput täytteestä ja nostele seosta hieman, jotta kinuski levittyisi täytteessä kauniisti eri kohtiin.
8. Hyydytä kakkua muutama tunti ja lisää päälle suolapähkinät ja valuta niiden päälle kinuskikastiketta. Irrota kakku vuoasta.
9. Laita kakku hetkeksi pakkaseen, jotta sen pinta olisi mahdollisimman kylmä.
10. Valmista suklaaganache sekoittamalla rouhittu suklaa höyryävään kermaan.
11. Valuta suklaaganache kakun päälle. Jos haluat peittää kakun kokonaan, tee suklaaganachesta kaksinkertainen määrä. Jos ganache on liian paksua, voi siihen lisätä tilkan kermaa.
12. Koristele haluamallasi tavalla.